top of page

Чи можна гуляти по аа і куди поділися o’o?





Дивовижна, все-таки, мова - англійська. Вчиш її, вчиш, здається, знаєш багато довгих та складних слів… аж раптом зустрічаєш щось простеньке, коротеньке, накшталт «aa» або «o’o», і розумієш, що нічогісінько не розумієш.

Але сьогодні у тебе є нагода дізнатися, що ж означають ці слова і знайти відповідь на 2 такі важливі питання: Чи можна гуляти по аа і куди поділися o’o?

Почнемо з аа.

Виявляється, аа – це різновид лави. Коли ми говоримо про лаву, то уявляємо собі гарячий потік, що виливається з жерла вулкану. Це правильно, але коли лава виходить на поверхню, вона охолоджується і утворює дивовижну поверхню, під якою можуть продовжувати свій рух підземні потоки розплавленої породи. Так от, цю поверхню також називають лавою і поділяють на декілька типів, основні з яких: Pahoehoe «пахоіхоі», aa та pillow lava.

Pahoehoe – це слово гавайського походження і дослівно означає «те, по чому можна хо

дити». Поверхня такої лави доволі гладка, але ду-у-уже нерівна. І ходити по ній не радимо – це небезпечно. Навіть не тому, що можна провалитися, а тому, що з-під поверхні виділяються отруйні гази.





Aa – також позичене геологами у гавайців. І передає звук, який ти, ймовірно, вимовиш, якщо спробуєш ходити по такій поверхні. Вона дуже пориста і нерівна, легко ламається, утворюючи гострі краї.




Pillow lava – лава-подушка. Поверхня у вигляді гладких подушок. Такі подушки зазвичай утворюються при виверженні підводних вулканів.

Більше про лави та інші геологічні явища можна дізнатися на сайті: https://www.sandatlas.org/types-lava-flows/

Сайт англомовний, але дуже цікавий.

Якщо ж геологія тебе не цікавить – можеш просто послухати дуже романтичну пісеньку про лаву:

Послухали пісеньку, тепер можна почитати сумну історію чудової пташки O’o. Українська назва цієї пташки – мохо. А гавайці називали її O’o.

O'o були ендеміком Гаваїв, тобто жили вони тільки на цій території. Пташки були дуже привабливі, з блискучим пір’ям чорного та жовтого кольору. Саме це пір’я і накликало біду на O’o. Пташка вважалася «королівською», з її пір’я робили яскраві вбрання для знаті. А під час освоєння Гаваїв європейці також вподобали O’o і почали полювати на цих дивовижних створінь – хтось ловив пташок для приватних колекцій, а хтось - просто полював заради втіхи. І, на превеликий жаль, цих птахів більше не залишилось на нашій планеті. Востаннє бачили O’o в 1934 році.

Багато хто з наших учнів вже зустрічав на заняттях словосполучення «endangered animals» (тварини, що знаходяться під загрозою). Але до O’o сьогодні приходиться застосовувати зовсім інше визначення – «extinct» (вимерлий). Сумно. Тож давайте берегти тих чудових створінь, які досі живуть з нами на одній планеті.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page